Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου

facebook
 


Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της Καλαμάτας.
Η Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου στην "Ε" με αφορμή το νέο της βιβλίο “Ζωντανεύοντας ηρωίδες του 1821”

6b7f961811e8f54f6fd15aafbeb44fe9 L

Με το καινούριο βιβλίο της «Ζωντανεύοντας ηρωίδες του 1821», η Μεσσήνια συγγραφέας Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου, αναδεικνύει, γι’ άλλη μια φορά, κορυφαία ιστορικά γεγονότα, με στόχο να διατηρήσει άσβεστη την εθνική μας μνήμη.

Η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Δόμνα Βισβίζη, οι Μανιάτισσες, η Ελισάβετ Υψηλάντη, η Βασιλική Τζαβέλα, η μητέρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Ζαμπέτα, η Μαριγώ Ζαραφοπούλου, η Κυριακή Ναύτου και η θρυλική Πανωραία Χατζηκώστα, γνωστή και ως «Ψωροκώσταινα», χάρη στο εύρημα της «Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας», «ζωντανεύουν» στα μάτια του αναγνώστη και κερδίζουν το ενδιαφέρον του από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Ετσι, με την ευχαρίστηση που διαβάζουμε ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο, βασισμένο όμως απόλυτα στην ιστορική πραγματικότητα, αρχόντισσες της λευτεριάς μας, σιμώνουν τον αναγνώστη, γνωρίζονται μαζί του και του μένουν αλησμόνητες.

Το βιβλίο αυτό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Αγκυρα”, είναι αφιερωμένο στις «Ανά τον κόσμο μαχόμενες για Ελευθερία γυναίκες» και αποτελεί άλλη μια σημαντική προσφορά στην ιστορική μας γνώση.Η Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου έχει τιμηθεί με βραβείο της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών με βραβείο της Εστίας Νέας Σμύρνης και με έπαινο, επίσης, της Εστίας Νέας Σμύρνης. Επίσης, έχει βραβευθεί από την ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Δήμο Πύλου - Νέστορος “Για τη συνολική προσφορά της στον Πολιτισμό”. Μιλώντας στην "Ε" με αφορμή το νέο της βιβλίο, τονίζει ότι θέλει τα παιδιά να κατανοήσουν πως «έχουν μια Πατρίδα που της αξίζει να την αγαπούν, να την σέβονται και να την κρατούν πάντα ψηλά στη συνείδησή τους».

eks1 copyeks1 copy2

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Τι σας ενέπνευσε να εστιάσετε στις ηρωίδες του 1821 και όχι σε πιο γνωστές ανδρικές μορφές;

Η αίσθηση του χρέους απέναντι σε όλους τους αγωνιστές, ανεξαρτήτως φύλλου, γιατί όπως γνωρίζουμε όλες και όλοι έσπευσαν να ανταποκριθούν σε κάθε προσκλητήριο της Πατρίδας, μέχρι να κατακτήσουν το “επιθυμητόν”. Δηλαδή την Ελευθερία! Άλλωστε στους άντρες μπροστάρηδες έχω αναφερθεί λεπτομερώς στο βιβλίο μου “Μιλώντας με τους ήρωες του 1821”.

Πώς πιστεύετε ότι η συμμετοχή αυτών των γυναικών διαμόρφωσε την έκβαση της Επανάστασης;

Η έκβαση της Επανάστασης δεν ήταν, κατά την γνώμη μου, το αποτέλεσμα του αγώνα κάποιων συγκεκριμένων μονάδων. Ήταν το κατόρθωμα του συνόλου των Ελλήνων και των Ελληνίδων, γιαυτό και παραμένει άσβηστο στη μνήμη, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή.

Στο βιβλίο σας αναδεικνύονται πολλές διαφορετικές προσωπικότητες και ιστορικά πλαίσια. Ποια ηρωίδα από το βιβλίο θεωρείτε ότι είναι πιο παραγνωρισμένη από την ιστορία και γιατί;

Πιστεύω ότι οι ηρωίδες και οι ήρωές μας δεν μπαίνουν σε σειρά αναγνώρισης ή παραγνώρισης. Εχουν όλοι εκ των πραγμάτων κατακτήσει το μεγαλείο της δόξας και της αθανασίας.

Πώς προσεγγίσατε την έρευνα για την συγγραφή του βιβλίου; Είχατε πρόσβαση σε άγνωστα ή δυσπρόσιτα ιστορικά τεκμήρια;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άγνωστα ή δυσπρόσιτα ιστορικά τεκμήρια, όταν υπάρχει η διάθεση της έρευνας. Όταν θέλεις να προσφέρεις κάτι, μπορείς -με κόπο ίσως- να βρεις όλα τα στοιχεία εκείνα που απαιτούνται. Διάβασα λοιπόν πολύ, παρέβαλα στοιχεία και κατέληξα στην συγγραφή μου. Προσέγγισα τις ηρωίδες του 1821 με πολύ εργασία, μεγάλο σεβασμό και απέραντη αγάπη στην προσφορά τους. Όπως άλλωστε έχουν κάνει και πάμπολλοι άλλοι Ελληνες αλλά και ξένοι συγγραφείς.

Συναντήσατε δυσκολίες στην ανεύρεση πληροφοριών σχετικά με τις γυναίκες της Επανάστασης, δεδομένης της σιωπής της Ιστορίας γύρω από τον ρόλο τους;

Οχι, δεν θα συμφωνήσω ότι επικρατεί “σιωπή”. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Οι ηρωίδες και οι ήρωές μας παραμένουν ολοζώντανοι στη συνείδηση όλων μας, οπότε τίποτα και κανένας δεν μπορεί να προσπεράσει την προσφορά τους. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία, που φωτίζει όλη την δράση ανδρών και γυναικών. Συνεπώς όποιος θέλει να “πλησιάσει” την περίοδο εκείνη, του είναι εύκολο.

Τώρα θα μου πείτε ότι ίσως υπάρχουν πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις και εκτιμήσεις. Ο καθένας μας όμως θα πρέπει να έχει το νου, την ψυχή και την συνείδηση να κάνει τις δικές του επιλογές.

Το βιβλίο σας απευθύνεται και σε νεότερες ηλικίες. Πώς προσεγγίσατε το θέμα για να γίνει ελκυστικό και κατανοητό σε νεαρούς αναγνώστες;

Μιλώντας τους απλά, κατανοητά, με αγάπη και με την γλώσσα της αλήθειας. Στο σημείο αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο εύρημα της “Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας”, το οποίο χρησιμοποιώ και συμβάλλει στην προσπάθειά μου, να πλησιάσουν και να αγαπήσουν οι νέες γενιές την ιστορία μας. Χάρη λοιπόν, στο εύρημα μιας φαντασιακής  “Πόρτας”, ο αναγνώστης έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τους ήρωες και τα γεγονότα που ιστορούνται, κερδίζοντας το ενδιαφέρον του από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ετσι, η ιστορική γνώση επιτυγχάνεται κατά τρόπο εποικοδομητικό και με την ευχαρίστηση που διαβάζουμε ένα λογοτεχνικό έργο. Μόνο που το έργο αυτό βασίζεται απόλυτα στην ιστορική πραγματικότητα, συμβάλλοντας στο να διατηρηθεί άσβεστη και ζωντανή η ιστορική μας μνήμη.

Ποια είναι τα βασικά μηνύματα που θα θέλατε να λάβουν τα παιδιά μέσα από το έργο σας;

Να μάθουν ότι έχουν μια Πατρίδα που της αξίζει να την αγαπούν, να την σέβονται και να την κρατούν πάντα ψηλά στη συνείδησή τους.

Ποια ηρωίδα από τις ιστορίες που γράψατε θεωρείτε ότι έχει τα πιο ισχυρά παραδείγματα για τις σύγχρονες γυναίκες στην Ελλάδα;

Και μόνο ο χαρακτηρισμός “ηρωίδα” περιγράφει αυτομάτως το μεγαλείο που φέρει. Συνεπώς, κάθε μια τους, έχει από τη φύση της το χάρισμα να ξεχωρίζει, να γίνεται αγαπητή και να αναγνωρίζεται ως μοναδικό παράδειγμα σε κάθε εποχή. Εκείνο πάντως, θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την ιστορία μας, οι νέες κυρίως γενιές, διατηρώντας έτσι άσβηστη την ιστορική μας μνήμη.

eks1
eks2

AFISA

Μια ολόθερμη καλησπέρα και από εμένα.

Πανασιολογιότατε, Αιδεσιμότατε, κ.Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή και την χαρά που μου δίνετε με την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση.

Και βέβαια θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Δήμαρχο Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτρη Καφαντάρη, για την ευγένειά του να οργανώσει αυτή την ιδιαίτερα τιμητική για μένα βραδιά και μάλιστα να μας φιλοξενήσει στην καρδιά της πόλης, στο ιστορικό της Δημαρχείο.

Επίσης νοιώθω ότι οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παρουσιαστές, την κυρία Μπέτυ Αρναουτίδου, διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου και τον αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, για τους φιλόφρονες λόγους που μου επιφύλαξαν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη γνωστή δημοσιογράφο και καλή φίλη, κυρία Ρεβέκκα Σγουρέα - Βούλγαρη, για την τιμή της αποψινής της παρουσίας, αλλά και για το διαχρονικό ενδιαφέρον της, με το οποίο έχει αγκαλιάσει και προβάλει κάθε νέα μου προσπάθεια.

Και φυσικά ευχαριστώ θερμά την κυρία Ελένη Καζάνα, υπεύθυνη Εθιμοτυπίας, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Δήμου, η οποία επιφορτίστηκε με όλη την ευθύνη της προετοιμασίας της βραδιάς που απολαμβάνουμε.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι μου, τα συναισθήματα που με διακατέχουν απόψε, ξεπερνούν σε ένταση και συγκίνηση οτιδήποτε έχω νοιώσει σε παρόμοιες περιπτώσεις, ακόμα και στις πρώτες παρουσιάσεις των βιβλίων μου.

Βλέπετε, καμία αγκαλιά δεν είναι τόσο ζεστή, όσο η αγκαλιά του τόπου σου. Εκεί όπου γεννήθηκες, μεγάλωσες, απόκτησες τις πρώτες σου γνώσεις και θεμελιώθηκαν οι πρώτες σου αποφάσεις για το μέλλον.

Αυτό που συμβαίνει απόψε, μόνο ως εκπλήρωση του πιο ωραίου ονείρου μου μπορώ να το εισπράξω και σας ευχαριστώ όλες και όλους, γιατί μου προσφέρετε μια πραγματικότητα, που δεν μπορούσα ούτε καν να φανταστώ ότι θα ζούσα, όταν παιδί ακόμα, ήρθα στην Πύλο, τρέμοντας για το άγνωστο που είχα να αντιμετωπίσω στη δεύτερη βαθμίδα της εκπαίδευσής μου, στο Γυμνάσιο.

Σ’ αυτό το Γυμνάσιο, που βρίσκεται λίγα μόλις βήματα από εδώ, το εφαλτήριο που μου έδωσε, μας έδωσε, στους περισσότερους τουλάχιστον από τους παρόντες, τα εφόδια για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας.

Γιαυτό και το σκέπτομαι πάντα με τρυφερότητα και αγάπη και θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ από καρδιάς, τον κ. Καφαντάρη, που αποφάσισε να το σώσει από την ερείπωση και την καταστροφή, μετατρέποντάς το σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

Έτσι, θα συνεχίσει να υπάρχει και να συνεισφέρει στην πνευματική, την κοινωνική, αλλά και στην οικονομική ζωή της Πύλου, παραμένοντας όρθιο, τρυφερός σύντροφος στις αναμνήσεις μας, που όσο περνούν τα χρόνια γίνονται όλο και πιο γλυκές, όλο και πιο νοσταλγικές.

Βλέπετε ο καιρός το έχει αυτό το πλεονέκτημα. Να ομορφαίνει το χθες και να εξωραΐζει τις μνήμες μας, αφού τώρα πια τις ανασύρουμε απαλλαγμένοι από τα άγχη, τους ανταγωνισμούς και την ανασφάλεια για το αύριο.

Γι’ αυτό και έχουμε την πολυτέλεια να εκτιμήσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που μας δίδαξαν κι εκείνους που μας ανάθρεψαν και μας έδωσαν το κουράγιο να προχωρήσουμε στη ζωή μας.

Σε όλους αυτούς λοιπόν, στους γονείς και στους δασκάλους μας, θέλω να αφιερώσω την τιμή της αποψινής μας εκδήλωσης, ως ελάχιστη αναγνώριση της συμβολής τους στην όποια προκοπή μας.

Τώρα, σε ότι αφορά την ενασχόλησή μου με τη συγγραφή, αυτό ξεκίνησε από τα πρώιμα παιδικά μου χρόνια, μάλλον επειδή μου ήταν πιο εύκολο να αποτυπώνω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου στο χαρτί, παρά να τα εκφράζω προφορικά.

Αυτή η ανάγκη συνέχισε να με ακολουθεί και πάντα κάπου μέσα μου σιγόκαιγε η επιθυμία να ασχοληθώ στα σοβαρά μαζί της. Σχετικά με αυτό μάλιστα έχω και μια κάπως αστεία εφηβική ανάμνηση.

Στα χρόνια του Γυμνασίου, το συνηθέστερο μέσο επαφής μας με τη λογοτεχνία, ήταν τα νεοελληνικά αναγνώσματα. Μέσα από αυτά γνωρίσαμε τους σημαντικότερους ποιητές και συγγραφείς μας, διδαχθήκαμε και ευαισθητοποιηθήκαμε με την ομορφιά του γραπτού λόγου και αυτά αποτέλεσαν το έναυσμα για να ονειρευτούμε έναν πιο όμορφο κόσμο.

Θυμάμαι ότι ένα βράδυ που διάβαζα κάποιο ποίημα για να κάνω στη συνέχεια ανάλυση, όπως συνηθιζόταν, φαίνεται ότι επηρεάστηκα τόσο, που τόλμησα να εκφράσω μεγαλόφωνα το συναίσθημα που με κατέκλυσε.
– «Λοιπόν, το αποφάσισα», δήλωσα στους παριστάμενους συγγενείς, στο σπίτι των οποίων έμενα. «Όταν τελειώσω το σχολείο, θα γίνω συγγραφέας». Κανένας δεν με πήρε στα σοβαρά. Κάποιοι, οι μεγαλύτεροι, χαμογέλασαν με επιείκεια ενώ η συνομήλικη εξαδέλφη μου, με αποκάλεσε ψώνιο.

Φυσικά μαζεύτηκα κι ούτε ξανατόλμησα να επανέλθω.

 

Η τύχη όμως το έφερε και τον επόμενο χρόνο, έζησα κάτι συγκλονιστικό για τα δεδομένα μου, που μου έδωσε φτερά και μου υπέδειξε τον δρόμο.

Συνέβη μετά τις διακοπές του Πάσχα. Όταν επιστρέψαμε στο σχολείο, ο φιλόλογός μας, ο Χαράλαμπος Μπάλτας, μας ζήτησε να γράψουμε έκθεση με θέμα «Πως πέρασα το Πάσχα».

Το επόμενο μάθημα νέων ελληνικών, αποδείχτηκε η ημέρα του μαρτυρίου μου. Αφού μας έδωσε τα τετράδια διορθωμένα και έκανε τα

σχετικά σχόλια για την επίδοσή μας, όταν χτύπησε το κουδούνι για το σχόλασμα, μου ήρθε ο καταπέλτης.


- «Λούφα, μείνε λίγο, σε θέλω», μου είπε ανέκφραστος. Πάγωσα. Πολλά παιδιά γύρισαν και με κοίταξαν, μου φάνηκε με συμπόνια. Ούτε κατάλαβα πως έφτασα μέχρι την έδρα. Εκεί, κάπως πιο χαλαρά, σχολίασε: «Πολύ καλή η έκθεσή σου. Πάρε αυτό να το διαβάσεις και να μου το επιστρέψεις». Και μου έδωσε ένα χαρτί διπλωμένο στα δύο.

Το πήρα και έφυγα ψελλίζοντας κάποιο ευχαριστώ. Όταν βγήκα έξω, το άνοιξα αμέσως και με έκπληξη διάβασα: Εφημερίδα «ΘΑΡΡΟΣ». Ακολουθούσε ένα άρθρο με τίτλο «Το Πάσχα» και κάτω από τον τίτλο, «του Χαράλαμπου Μπάλτα».
Τα έχασα. Στάθηκα στη μέση του δρόμου και άρχισα να διαβάζω. Και όσο διάβαζα πάγωνα! Το κείμενο ήταν σχεδόν ίδιο με το κείμενο της έκθεσής μου. Πρώτη μου σκέψη: «Λες να νόμισε ότι κάπου βρήκα το δημοσίευμά του και το αντέγραψα;»

Η επόμενη ημέρα άργησε τρομερά να ξημερώσει. Πρέπει να έφτασα πρώτη στο σχολείο κι όταν τον είδα να έρχεται, έσπευσα να τον πλησιάσω. Κοντοστάθηκε και χαμογέλασε.

- «Λοιπόν;» Μου είπε.

- «Κύριε καθηγητά, δεν το είχα δει...», ψέλλισα.

- «Το ξέρω. Στο το έδωσα ως επιβράβευση. Λυπάμαι αν σε αναστάτωσα», σχολίασε ήρεμα και συνέχισε: «Μη σταματήσεις να γράφεις και κυρίως να διαβάζεις. Διάβαζε ότι σου πέφτει στα χέρια. Ακόμα και ένα πακέτο από μακαρόνια, μπορεί να έχει κάποια λέξη που δεν την γνωρίζεις».
Δεν τον ξέχασα ποτέ. Ας είναι καλά όπου κι αν βρίσκεται. Του οφείλω μεγάλη χάρη, γιατί ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου έδειξε τον δρόμο κι ας με λαχτάρισε…

Χρόνια αργότερα, μου επιφύλαξε ακόμα μια έκπληξη, εξίσου σημαντική. Στην παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου μου, τον είδα να μπαίνει στην αίθουσα χαμογελαστός, ένας άλλος άνθρωπος, που ήρθε,

όπως μου είπε, για να καμαρώσει τη μαθήτρια του. Και στο τέλος των ομιλιών, στάθηκε στη σειρά κρατώντας το βιβλίο μου για να το υπογράψω… Είναι μια στιγμή και μια τιμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ.        

 

Σε ότι αφορά το έργο μου, ακούστηκαν ήδη πολλά και τιμητικά, γιαυτό και δεν θα μακρηγορήσω.

Όπως προανέφερα, η σχέση μου με τον γραπτό λόγο ξεκίνησε από νωρίς, αλλά χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός μέχρι να αποτολμήσω το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της δημιουργίας, να ανταποκριθώ δηλαδή στην εσωτερική ανάγκη, που περίμενε φαίνεται την κατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθεί. Και ήρθε τελείως φυσικά και απρόσμενα. Απλώς ξεφύτρωσε, ενεργοποιήθηκε και εγώ υπακούοντάς την, απλώς ξεκίνησα να γράφω.

Πρώτο βιβλίο, αφιερωμένο σ’ έναν από τους πιο αγαπημένους μου ήρωες, τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Πρωταγωνιστής και οδηγός στο ταξίδι, ένα σύγχρονο παιδί, ο Νικόλας, το όνομα του οποίου ήταν η τιμή που όφειλα στον πατέρα μου.

Τόπος δράσης απ’ όπου ξεκινά το ταξίδι του ο ήρωάς μου, αυτός εδώ που βρισκόμαστε. Η Πύλος, το Κάστρο, η Σφακτηρία, ο παλιός μόλος, όλα όσα κρατούσε η μνήμη μου και διαδραμάτισαν το ρόλο τους σ’ αυτό το προσκύνημα των αναμνήσεων που με συνόδευαν πάντα.

Κι έτσι, άρχισε μια ολόκληρη περιπέτεια γεμάτη ικανοποιήσεις, συγκινήσεις και αγάπη. Ήταν η πόρτα που με έφερε κοντά στα παιδιά, που μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω μαζί τους, να μου εμπιστευτούν τα όνειρά τους, τις ανησυχίες τους αλλά και τις δυσκολίες τους, κυρίως με το μάθημα της ιστορίας. Συχνά μάλιστα ισχυρίζονται ότι τα βιβλία μου τα βοηθούν να βλέπουν με άλλη ματιά το μάθημα που μέχρι πριν λίγο θεωρούσαν βαρετό.

Αυτό, το να ακούω δηλαδή από τα ίδια τα παιδιά ότι τα βιβλία μου συνέβαλλαν κατά κάποιον τρόπο ώστε να προσεγγίσουν ευχάριστα την ιστορία μας, είναι ό,τι πιο τιμητικό μπορούσα να ελπίζω.

Τώρα, ως προς το τι φταίει και το μάθημα της ιστορίας απωθεί τα περισσότερα παιδιά, τείνει να καταστεί Δήλιο πρόβλημα ακόμα και για τους ειδικούς, οπότε δεν είμαι κατάλληλη για να το απαντήσω.

Το μόνο που πιστεύω με βεβαιότητα είναι ότι δεν φταίνε τα ίδια τα παιδιά.

Η εύκολη απάντηση, που βρίσκεται στα περισσότερα χείλη, είναι ότι φταίει το σχολείο ή τα κακογραμμένα βιβλία. Αλλά είναι έτσι;

Βλέπετε οι νευροεπιστήμονες και οι άλλοι ειδικοί που ασχολούνται με τα παιδιά και τη νοητική τους ανάπτυξη, επισημαίνουν ότι οι πρώτες βάσεις του χαρακτήρα και των δεξιοτήτων τους χτίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι το 5ο έτος της ηλικίας τους. Συνεπώς τα θεμέλια τα βάζει το σπίτι και το σχολείο συνεχίζει το χτίσιμο. Και αν μεν τα θεμέλια είναι γερά, τότε όλα παίρνουν ομαλά το δρόμο τους. Αν όμως είναι σαθρά ή ανύπαρκτα, ας μην περιμένουμε θαύματα.

Θα μου πείτε, μα πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει ένα μικρό παιδάκι να μάθει, κυρίως όταν δεν είναι ειδικός; Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα την έχει δώσει ένας πασίγνωστος σοφός, ο Αϊνστάιν, πριν από 100 περίπου χρόνια.

Στο τέλος κάποιας ομιλίας του, τον είχε πλησιάσει μια αρκετά ανήσυχη και φιλόδοξη μαμά, η οποία τον ρώτησε: «Δάσκαλε, τί με συμβουλεύετε να κάνω για να γίνει το παιδί μου σοφό σαν εσάς;» Εκείνος σκέφτηκε για λίγο και της απάντησε: «Να του λέτε παραμύθια, κυρία μου».
Η μαμά όμως δεν ικανοποιήθηκε και σε λίγο επανήλθε κάπως ενοχλημένη. «Ωραία», του είπε, «και όταν του πω παραμύθια τί άλλο πρέπει να κάνω;» «Να του πείτε κι άλλα παραμύθια», αποκρίθηκε ο σοφός.

Ακούγεται κάπως απίθανο, αλλά είναι γεγονός και μπορώ, αν μου επιτρέπετε να σας το επιβεβαιώσω από προσωπική εμπειρία, που ήταν και ο λόγος να αποφασίσω να απευθυνθώ κυρίως στα παιδιά, με τρόπο που να θυμίζει παραμύθι. Έτσι, που να απολαμβάνουν το διάβασμα και

να μαθαίνουν χωρίς ΠΡΕΠΕΙ.

Με ρωτούν συχνά: «Τί σας έκανε να ασχοληθείτε με το νεανικό βιβλίο;» Η απάντηση είναι απλή. Η αγάπη μου για τα παιδιά και ένα αίσθημα χρέους προς τον άνθρωπο που δίδαξε σ΄ εμένα και στα αδέλφια μου πόσο εύκολα κατακτάται η γνώση χωρίς πίεση.

Θυμάμαι ακόμα με συγκίνηση τον πατέρα μας να κάθεται σχεδόν κάθε βράδυ μαζί μας και να μας αφηγείται, σαν παραμύθι, την ιστορία και τη μυθολογία μας κι εμείς να ρουφάμε τα λόγια του περιμένοντας με λαχτάρα τη συνέχεια.

Αυτή την εμπειρία ένοιωσα ότι όφειλα να την συνεχίσω.

Να μεταβιβάσω, όσο μπορώ, το ίδιο γλυκά και αβίαστα, τη γνώση της ιστορίας μας, των αρχών και των ιδανικών που οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας.

Γιατί πιστεύω ότι ακόμα και στην εποχή μας, που τα παιδιά βομβαρδίζονται από την ραγδαία και συχνά ανεξέλεγκτη πληροφόρηση, τα περισσότερα παραμένουν ευαίσθητα και δεκτικά σε ότι τους παρέχεται με απλότητα και αγάπη, σαν το «παραμύθι» του Αϊνστάιν.

Για να το πετύχω λοιπόν αυτό, αποφάσισα, για τα ιστορικά βιβλία μου, να  επιστρατεύσω ένα τέχνασμα ώστε να τους τραβήξω την προσοχή.
Αυτό είναι το τέχνασμα της «Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας». Ένα σύγχρονο παιδί, ο ήρωάς μου, ο Νικόλας, περνά μια μεγαλοπρεπή ολόχρυση «Πόρτα» και βρίσκεται στον τόπο και στον χρόνο που θέλω να αναφερθώ.

Εκεί συναντιέται με τους ήρωες της κάθε ιστορικής στιγμής που περιγράφεται και «ζει» μαζί τους τα γεγονότα, σαν να ήταν παρών όταν διαδραματίζονταν.

Έτσι, τα παιδιά – αναγνώστες, που ταυτίζονται μαζί του, νοιώθουν

συμμέτοχοι σε ότι συμβαίνει και μαθαίνουν χωρίς να δυσανασχετούν όσα ιστορούνται.

Με τον τρόπο αυτό, η ιστορία προσεγγίζεται με την ευχαρίστηση ενός περιπετειώδους λογοτεχνικού έργου, μόνο που το συγκεκριμένο έργο, βασίζεται απόλυτα στην ιστορική πραγματικότητα.

Στο πρώτο βιβλίο, με τίτλο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», ο Νικόλας περνώντας την «Πόρτα», βρίσκεται στον Μυστρά και παρακολουθεί όλη τη διαδικασία της στέψης του Παλαιολόγου ως Αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Στη συνέχεια, πάντα μέσω της «Πόρτας», τον ακολουθεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου «βιώνει» την απεγνωσμένη του προσπάθεια να την σώσει. Είναι παρών και στην τελευταία Λειτουργία κι ύστερα παρακολουθεί με το ίδιο δέος που παρακολουθούν και οι πολιορκημένοι την έλευση της φοβερής μπομπάρδας. «Ακούει» τον εγκαταλελειμμένο απ’ όλους Παλαιολόγο να φωνάζει στη φρουρά του «Εμπρός παιδιά μου, πάμε να πεθάνουμε» και τέλος, τη σπαραχτική κραυγή «Εάλω η Πόλις».

Στο δεύτερο βιβλίο, «Στα χνάρια των Φιλικών», ο Νικόλας, χάρη στην «Πόρτα», βρίσκεται στα Γιάννενα, όπου γίνεται μάρτυρας της απαγωγής ενός συνομήλικού του παιδιού, του Θανάση Κουμπάρου από τον Αλή Πασά.

Στη συνέχεια μεταφέρεται στην Πάτμο, όπου γνωρίζεται με ένα πανέξυπνο αλλά μελαγχολικό παιδί, τον Μανόλη κι αργότερα συναντιέται με τον συνονόματό του τον Νικόλα, στην Άρτα, όπου συμπάσχει μαζί του για τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ως ραγιαδόπουλο.

Αργότερα, η «Πόρτα» τον μεταφέρει στην Οδησσό. Εκεί, βρίσκεται και πάλι μαζί και με τους τρεις φίλους του, άντρες πια, που του συστήνονται με τα επώνυμά τους. Ξάνθος, Σκουφάς καιΤσακάλωφ και τον κρατούν κοντά τους για να παρακολουθήσει τη μεγαλύτερη και ιερότερη στιγμή του Αγώνα για την Ελευθερία: Την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

Στο τρίτο βιβλίο, με τίτλο «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821», ο Νικόλας είναι αυτόπτης μάρτυρας στο ξέσπασμα της Επανάστασης. Μπαινοβγαίνει στην «Πόρτα» και μεταφέρεται ασταμάτητα από τόπο σε τόπο. Συναντιέται με τον Παπαφλέσσα, στα βουνά της Μεσσηνίας, όπου έχει καταφύγει κυνηγημένος από τους δικούς μας, για τις ενοχλητικές έως επικίνδυνες ιδέες του για ξεσηκωμό του Μοριά. Ύστερα, στον Πύργο του Μούρτζινου στη Μάνη, βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κολοκοτρώνη και στη συνέχεια είναι «παρών» και πανηγυρίζει με όλο το πλήθος για την απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Ακολούθως η «Πόρτα» τον μεταφέρει στην Αλαμάνα, στη Γραβιά, στα Βασιλικά κι αργότερα στα Δερβενάκια, στη Χίο στα Ψαρά και τέλος στο Ναυαρίνο και στην Πέτρα.

Και ο αναγνώστης που τον ακολουθεί ταυτισμένος μαζί του, νοιώθει ότι μοιράζεται όλη αυτή την μεγάλη περιπέτεια, μιλώντας με τους ήρωες του 1821.

Για τα κοινωνικά βιβλία, χρησιμοποίησα μια άλλη μέθοδο προσέγγισης. Επιστράτευσα και πάλι ένα παιδί, αλλά αυτή τη φορά παρέα με τον σκύλο του. Αυτά τα δύο χαρισματικά πλάσματα, αγαπητά εξίσου στα παιδιά, γίνονται οι διαβιβαστές των μηνυμάτων των βιβλίων, τα οποία μεταφέρουν απλά και με το παράδειγμά τους στους αναγνώστες.

Κάποιοι γονείς και δάσκαλοι με ρωτούν: «Μα γιατί σημειώνεται στα βιβλία σας ότι απευθύνονται σε παιδιά αφού τα διαβάσαμε και μας απορρόφησαν κι εμάς;» Τους απαντώ, χαριτολογώντας, ότι απευθύνονται σε παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν νεανική ψυχή.
Αλλά το πρόταγμα δεν είμαστε εμείς. Το ζητούμενο είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να γίνουν τα παιδιά μας καλύτερα από εμάς. Και για να το επιτύχουμε αυτό, οφείλουμε να συστρατευθούμε για το καλό τους, χωρίς ανταγωνισμούς και επιμερισμούς ευθυνών.
Πρέπει να τα πείσουμε με το παράδειγμά μας, ότι το διάβασμα είναι απόλαυση και όχι αγγαρεία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο νωρίς τροφοδοτήσουμε

./.

τον εγκέφαλό τους με αξίες, γνώσεις και ιδανικά, τόσο πιο βαθειά θα

αποτυπωθούν και τόσο πιο αποτελεσματικά θα τα εμπνέουν στη ζωή τους.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να μας υπενθυμίσω κάτι πασίγνωστο και αυτονόητο. Η παιδική ψυχή έχει ανάγκη την ομορφιά, το παραμύθι και τα πρότυπα. Έχει ανάγκη να θαυμάζει και να εμπνέεται για να μπει στον πειρασμό να μιμηθεί. Και είναι στο χέρι του καθενός μας να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη με μόνο και αδιαμφισβήτητο σύμμαχο το παράδειγμά μας.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμή της παρουσίας σας.

Από την ιστορική σειρά «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας»

Τα Ιστορικά Μυθιστορήματα «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», «Στα χνάρια των Φιλικών», «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821» και «Ζωντανεύοντας ηρωίδες του 1821», από τη σειρά «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», έχουν μια ιδιομορφία, χάρη στην οποία ο αναγνώστης «βιώνει» τα γεγονότα που περιγράφονται.
Η ιδιομορφία αυτή συνίσταται στο εύρημα της «Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας» και στον ήρωα των βιβλίων, τον Νικόλα, ο οποίος «περνώντας» την «Πόρτα», μεταφέρεται στο χρόνο που διαδραματίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, κάνοντας τη γνώση αποτελεσματική, χωρίς να θυμίζει υποχρεωτική διδασκαλία. ΄Ετσι, οι αναγνώστες μαθαίνουν την ιστορία μας με την ευχαρίστηση που διαβάζουμε ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο, μόνο που το έργο αυτό, βασίζεται απόλυτα στην ιστορική πραγματικότητα.

kp11  hnaria  mi7 

Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης

Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, δε χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή και παρουσίαση. Είναι ο θρύλος της φυλής, που τον φέρει στην ψυχή του από γεννησιμιού του κάθε ΄Ελληνας.

Περισσότερα...



Βαδίζοντας «Στα χνάρια των Φιλικών», μέσα από την «Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», ο Νικόλας -και μαζί του ο αναγνώστης- γνωρίζει από κοντά τους μεγάλους πρωτεργάτες της Λευτεριάς μας από την παιδική τους ηλικία.


Περισσότερα...

Η Επανάσταση του 1821 ολοζώντανη, έτσι ώστε να γίνει βίωμα στην νέα γενιά -και όχι μόνο-, μέσα από την «Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας». Αναδεικνύονται τα άθλα των εθνικών μας ηρώων, που χάρη στον πρωταγωνιστή του βιβλίου, τον Νικόλα, γίνονται τόσοι οικείοι στον αναγνώστη, ώστε να του μείνουν αλησμόνητοι. Το βιβλίο «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821», είναι το τρίτο της ιστορικής σειράς «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», μετά το «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» και το «Στα χνάρια των Φιλικών», με τα οποία η συγγραφέας κάνει την ιστορία προσιτή και αγαπητή σε όλους.

Περισσότερα...
Zontanevontas Hroiedes tou 1821-neo

Με το καινούριο βιβλίο της «Ζωντανεύοντας ηρωίδες του 1821», η Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου, αναδεικνύει, γι’ άλλη μια φορά, κορυφαία ιστορικά γεγονότα, με στόχο να διατηρήσει άσβεστη την εθνική μας μνήμη.

Περισσότερα...

 

Από την σειρά «Mεγάλες Ώρες της Ιστορίας μας»

Το ταξίδι στην ιστορία εμπλουτίζεται με την  έκδοση  εικονογραφημένων βιβλίων,από την σειρά «Mεγάλες Ώρες της Ιστορίας μας», που απευθύνονται και σε μικρότερες ηλικίες (από 8 ετών και πάνω), με τίτλους «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», «Κωνσταντίνος Κανάρης», «Νικηταράς» και «Ανδρέας Μιαούλης». Η αφήγηση της ζωής των ηρώων που ιστορούνται, ξεκινά από τα πρώτα παιδικά τους χρόνια, ώστε η ταύτιση και η εξοικείωση των παιδιών-αναγνωστών μαζί τους να έρχεται φυσικά και αβίαστα. Τόσο, που ο «Γέρος», ο Κωνσταντής, ο Νικηταράς και ο Αντρέας, να γίνονται οι δικοί τους ήρωες, που τα γεμίζουν συναισθήματα και κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους να μάθουν όλο και περισσότερα για τους ίδιους και για την ιστορία μας.
Από την ίδια σειρά κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο, με τίτλο «Σμύρνη – Η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας», ως ελάχιστη συμβολή στον ιερό σκοπό διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης, κυρίως από τη νέα γενιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων (το 2022), από την Μικρασιατική καταστροφή.

kolokotronis12  kanaris2  nikitaras1 

«Κολοκοτρώνα! Κολοκοτρώνα!» έτσι λέγανε
τα τουρκάκια, στα βάθη της Ασίας και
το αίμα τους πάγωνε.

Περισσότερα...

Ο Κανάρης δεν εντυπωσίαζε με την πρώτη ματιά.
Όλοι τον φαντάζονταν σαν έναν πελώριο άντρα, μεγαλόσωμο σαν τον Ηρακλή .

Περισσότερα...

Μετά την πτώση της Τριπολιτσάς, σωροί ήταν τα χρυσάφια και τα μεταξωτά που άφηναν πίσω τους οι πανικόβλητοι Τούρκοι φεύγοντας.

Περισσότερα...

miaoulis2 smirni1

Ανδρέας Μιαούλης, ο ήρωας με την ατσάλινη θέληση και τα σακατεμένα πόδια, παραμερίζοντας το πρόβλημά του κάθε φορά που το απαιτούσαν οι περιστάσεις, έγινε θρύλος και κυρίαρχος των θαλασσών, κατατρόπωσε πανίσχυρους εχθρούς και κέρδισε τον σεβασμό των πιο σημαντικών πλοιάρχων της εποχής του.

Περισσότερα...

Η Μικρά Ασία έγινε για τους Έλληνες μια ακόμα πατρίδα, όπου άνθισε ο Ελληνισμός και γράφτηκε σπουδαία ιστορία, εδώ και περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια. Πολυαγαπημένη πόλη της για τους Έλληνες ήταν η πανέμορφη Σμύρνη, η γενέτειρα λαμπρών προσωπικοτήτων.

Περισσότερα...

 

Από την κοινωνική σειρά «Ιβάν και Πρίγκιπας»

Με το πρώτο βιβλίο της κοινωνικής σειράς «Ιβάν και Πρίγκιπας» με τον ομώνυμο τίτλο, η συγγραφέας καταδεικνύει δύο σύγχρονες πληγές της κοινωνίας μας: Τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει την ευθύνη όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματά του. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «Η μεγάλη αναμέτρηση», καταγράφει και αντιμάχεται δύο ακόμα κοινωνικές πληγές: Τα ναρκωτικά και το εμπόριο ανθρώπων, που αποσαθρώνουν, χωρίς διακρίσεις, τον κοινωνικό ιστό και απειλούν το μέλλον του.

IvanKaiPrigkipas H MEGALH ANAMETRHSH

 

 

 

 

 

 

 



agira 

Το βιβλίο αυτό ανοίγει δύο «μέτωπα» με βαθιές πληγές της κοινωνίας μας: Από τη μια πλευρά αντικρούει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και από την άλλη υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματά του.

Περισσότερα...

Στη «Μεγάλη αναμέτρηση», ο Ιβάν, μαζί πάντα με τον πιστό του Πρίγκιπα, μετά από τις δοκιμασίες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν μέχρι να γίνουν αποδεκτοί στη νέα τους πατρίδα, βρίσκουν τελικά την αγάπη και την αποδοχή που δικαιούνται όλα τα πλάσματα του κόσμου.

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες