Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
facebook


Για το βιβλίο: « ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ »

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος :

« Με εντυπωσίασε όλως ιδιαιτέρως το πόνημά σας, «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ». Είναι αξιοθαύμαστο το έργο σας, γιατί με τη γλαφυρή πένα σας δίνετε στον αναγνώστη την ευκαιρία να διαβάζει ξεκούραστα ιστορία, χωρίς να κουράζεται με τα πολλά ονόματα και τις αμέτρητες χρονολογίες. Ο δε προσδιορισμός του βιβλίου ότι συνιστάται για ηλικίες εννέα ετών και άνω, μειώνει την αξία του, γιατί, κατά τη γνώμη μου, συνιστάται απεριόριστα για όλες τις ηλικίες και για κάθε πνευματικό επίπεδο.
Αν μπορούσαμε να διαβαίναμε την Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας, με τον εύκολο, μοναδικό και όμορφο τρόπο που εσείς τόσο έντονα περιγράφετε, είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός άνθρωπος θα γνώριζε καλύτερα την ιστορία του, θα διδασκόταν από τα περασμένα λάθη του και τότε θα γινόταν ακόμη καλύτερος».Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Βύρων Πολύδωρας :

…Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος επέτυχε στην μεγάλη αποστολή να σώσει την τιμή του ΄Εθνους. Αυτό περιγράφει η συγγραφεύς Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου, από την Πύλο, με μια θαυμάσια γραφή, άψογα Ελληνικά αλλά και το θαυμάσιο τέχνασμά της, για το οποίο αποδίδω όλο τον έπαινό μου.

Δεν έγραψε για τον ιστοριοδίφη, ούτε καν για εκείνον που αγαπά την ιστορία, σαν εμένα. ΄Εγραψε για τον 11ετή γιό μου. Συγχαρητήρια για το τέχνασμα. Δεν είναι το παιδί αναγνώστης  αλλά  παρατηρητής της ιστορίας, δηλαδή αυτών των σελίδων της ιστορίας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Συγχαρητήρια για το τέχνασμα, τόσο θεμιτό και τόσο ευδιάκριτο. Είναι αναγκαίο τέχνασμα για να κάνουμε τη σύμμειξη της παιδικής ψυχής και σκέψης με την ιστορία.

Είναι μια έξαρση μιας Ελληνίδας η οποία θέλει το υλικό αυτό να το κρατήσει ζωντανό και να το κάνει κατάλληλο για αναμετάδοση.

Τα μεγάλα θέματα, θέματα - σήματα, είναι όλα εδώ. Και η μισοτελειωμένη λειτουργία και η Πύλη του Ρωμανού και η Κερκόπορτα  και τω Υπερμάχω στην μεγάλη του λάμψη και ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς. Όλα τα θέματα είναι εδώ. Τα θέματα που συνέδεσαν, που αποτέλεσαν το ζυμάρι ψυχής για να μείνει το ΄Εθνος ή το γένος, η πίστη, η εθνική πεποίθηση και αυτοπεποίθηση, ζωντανή.

Στο ανάγνωσμά της η συγγραφέας διαθέτει αίσθηση υψηλής ευθύνης, για την οποία την επαινώ Δημόσια.
Πρόκειται για τη σκυτάλη που εξασφαλίζει τη γνώση της ιστορίας μας και στις επόμενες γενιές . Σε ότι αφορά τον τρόπο που παρουσιάζεται η ζωή και ο θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η συγγραφέας έχει τον τρόπο να μεταβάλλει τον αναγνώστη σε αυτόπτη μάρτυρα των ιστορικών μας στιγμών.


Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» :

«… Το βιβλίο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου  βραβεύτηκε από την Εστία Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού που οργανώνεται κάθε δύο χρόνια.
Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αγκυρα» με μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία, ανήκει στη σειρά «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας». Μέσω του ευρήματος της «Πόρτας», η συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη να ζήσει σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορικές στιγμές που περιγράφει με ακρίβεια στα βιβλία της».


Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» :

«…Ο μικρός Νικόλας ακούγοντας τις συζητήσεις κάποιων μαθητών του Λυκείου κράτησε στο μυαλό του μια περίεργη φράση: «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας». Θέλοντας να μάθει , βυθίζεται στο παραμύθι, μαθαίνει περιστατικά από τη ζωή ενός θρύλου.  Η ιστορία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου έγινε με τους αιώνες ένα ελκυστικό παραμύθι!  Η αλήθεια, ο θρύλος, η φήμη, μπλέχτηκαν και επηρέασαν γενιές και γενιές Ελλήνων.
Και η Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου παρουσιάζει τη ζωή του Αυτοκράτορα στο βιβλίο της σαν παραμύθι. Τον βλέπει με τη ματιά του Νικόλα γι΄ αυτό και τον «ντύνει με ρούχα οικεία», τον κάνει προσιτό και ανθρώπινο. Με απλή αλλά και ωραία γραφή, ξεδιπλώνει αργά-αργά στιγμές της ζωής του , φτάνοντας μέχρι τα όριά του, τα όρια του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού της Ανατολής».


Εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» :

« … Ένα αξιόλογο βιβλίο, που αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΓΚΥΡΑ» στη σειρά Ελληνική Λογοτεχνία – Ιστορία. Πρόκειται για το βιβλίο της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ», με εικονογράφηση του Χρήστου Αποστολάκη.
Το βιβλίο αυτό είναι μια κατάθεση ψυχής στη μνήμη των προσώπων που ιστορεί και επιδιώκει να κάνει την ιστορική αλήθεια ελκυστική για τον αναγνώστη και να συμβάλλει στο να κρατηθούν άσβεστες οι μνήμες της φυλής μας και στις επόμενες γενιές.
Με το εύρημα της «Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας», ο μικρός πρωταγωνιστής, ο Νικόλας και μαζί του ο αναγνώστης, ζουν τα γεγονότα μαζί από  κοντά, στο χώρο και στο χρόνο που περιγράφει το βιβλίο, γνωρίζουν τους ήρωες, μοιράζονται τη ζωή και τα πάθη τους και δένονται μαζί τους ».


Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» :

«… Ο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου, είναι για παιδιά, αλλά απευθύνεται και στους γονείς. Ποτέ δεν έπαψε ο θρύλος του τελευταίου
Αυτοκράτορα, που παρηγόρησε γενιές και γενιές, να εμπνέει τους συγγραφείς.
Το βιβλίο αγγίζει τον Παλαιολόγο από την ιστορική πραγματικότητα σαν παραμύθι. «Δε φιλοδοξεί να προσθέσει γνώσεις, άγνωστες λεπτομέρειες για το Θρύλο. Φιλοδοξεί όμως να τον φέρει κοντά στον αναγνώστη έτσι που να του μείνει αλησμόνητος».


Περιοδικό «NEΑ ΕΣΤΙΑ» :

«…Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου, έχει μια προσωπική σφραγίδα και μια πρωτοτυπία στη σύνθεση και ιδιαίτερα μια γλαφυρή και συναρπαστική αφηγηματική δύναμη, ώστε να ανανεώνει εντελώς το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε ένα πάρα πολύ γνωστό θέμα. Το βιβλίο απευθύνεται σε μικρά παιδιά, αλλά εξίσου γοητεύει και τους μεγάλους. Συναρπαστικές περιγραφές, ζωντανοί διάλογοι και μια θαυμάσια ρέουσα γλώσσα, μαζί με την υπέροχη εικονογράφηση του Χρήστου Αποστολάκη, είναι μερικές μόνο από τις πολλές αρετές αυτού του βιβλίου.
Όλη η ιστορία του θρυλικού βασιλιά δίνεται μέσα από τις πρωτόγνωρες εμπειρίες ενός παιδιού, του Νικόλα , τον οποίο η συγγραφέας παρακολουθεί από την αρχή ως το τέλος. Είναι ένα εύρημα που κάνει την ιστορία ζωντανή, αληθινή και προ παντός γοητευτική. Παρασύρει μικρούς και μεγάλους να την παρακολουθήσουν και να ζήσουν μαζί με το Νικόλα το τελευταίο δράμα της Βασιλεύουσας και του πρωτομάρτυρα του Νέου Ελληνισμού, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου...»


Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» :

Δύο επανακυκλοφορίες για τη Μεσσήνια συγγραφέα Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου

ivan

Δύο βιβλία της γνωστής Μεσσήνιας συγγραφέως Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου επανεξέδωσαν οι Εκδόσεις Αγκυρα. Πρόκειται για τα: «Ιβάν και Πρίγκιπας» (5η έκδοση) και «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (10η έκδοση - Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης).

Δύο βιβλία της γνωστής Μεσσήνιας συγγραφέως Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου επανεξέδωσαν οι Εκδόσεις Αγκυρα. Πρόκειται για τα: «Ιβάν και Πρίγκιπας» (5η έκδοση) και «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (10η έκδοση - Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης).

Και τα δύο βιβλία απευθύνονται σε εφήβους και ξεχωρίζουν για τη γλαφυρότητα γραφής τους και τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα. Η συγγραφέας, με το βιβλίο της «Ιβάν και Πρίγκιπας», προσεγγίζει δύο σοβαρά ζητήματα, με μεγάλες επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία: από τη μια πλευρά αντικρούει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και από την άλλη υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματα του. Ηρωας του βιβλίου είναι ο Ιβάν, ένα παιδί της προσφυγιάς, που φτάνει στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα, με σύντροφο έναν σκύλο, τον Πρίγκιπα, δώρο του παππού του, που έμεινε πίσω. Οι πρώτες εντυπώσεις τον πληγώνουν, τον απογοητεύουν, αλλά γρήγορα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα μαύρα, χάρη στην ευαισθησία των νέων του φίλων, που τον περιβάλλουν με τη στοργή και την αγάπη που χρειάζεται για να «ξαναριζώσει». Ετσι, μέσα από απρόσμενες περιπέτειες, που μοιράζεται με τον πιστό του Πρίγκιπα, δίνει μαθήματα απαράμιλλου αλτρουισμού, αγάπης, ανωτερότητας και εμπιστοσύνης, που συγκλονίζουν, οδηγημένος από τη σοφία του παππού του, που του δίδαξε ότι: «Ο κόσμος μας χωράει όλους αρκεί να χωρούν και οι καρδιές μας την αγάπη που χρειάζεται για να συνυπάρχουμε αρμονικά».
Η ιστορική σειρά βιβλίων της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου, χάρη στην ιδιομορφία της γραφής τους, κάνει τον αναγνώστη να ζει σε πρώτο πρόσωπο όλα τα γεγονότα που περιγράφονται, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα. Και η ιδιομορφία αυτή συνίσταται στο εύρημα της "Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας", την οποία «περνά» ο ήρωας των βιβλίων, ο Νικόλας και μεταφέρεται στο χρόνο που διαδραματίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, με αποτέλεσμα η μάθηση να γίνεται αποτελεσματική, χωρίς να θυμίζει υποχρεωτική διδασκαλία. Ετσι, οι αναγνώστες βιώνουν την ιστορία με τρόπο εποικοδομητικό και με την ευχαρίστηση που διαβάζεται ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο. Οσον αφορά το βιβλίο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»: ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή και παρουσίαση. Είναι ο θρύλος της φυλής, που τον φέρει στην ψυχή του, από τη γέννηση του, κάθε Ελληνας. Είναι το μεγάλο παραμύθι που παρηγόρησε και μεγάλωσε γενιές και γενιές και που δε θα πάψει να συγκινεί και να συναρπάζει, όσο ο χρόνος και η λήθη αδυνατούν να θαμπώσουν την ιστορική μας μνήμη.


Εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» :

Επανειλημμένες επανεκδόσεις που συγκινούν και συναρπάζουν

«Ιβάν και Πρίγκιπας» και «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου από τις εκδόσεις Άγκυρα

book1

Απευθυνόμενα σε εφήβους, με χαρακτηριστική γλαφυρότητα γραφής και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, τα βιβλία της συγγραφέα Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου, «Ιβάν και Πρίγκιπας» και «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», επανεκδίδονται για πολλοστή φορά από τις εκδόσεις Άγκυρα.

tzoannou«Αυτό κάνει μεγαλύτερη την ευθύνη»

Αναφερόμενη στις συνεχείς επανεκδόσεις των δύο αυτών δημιουργημάτων της, η Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου σημειώνει: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια, από καρδιάς, τους γονείς και τα παιδιά που τιμούν με την αγάπη και την επιλογή τους τα βιβλία μου, οδηγώντας τα σε επανειλημμένες επανεκδόσεις. Νοιώθω εξαιρετική τιμή και μεγάλη συγκίνηση για τη 10η έκδοση του “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος”, από την ιστορική σειρά “Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας”, και για την 5η έκδοση του “Ιβάν και Πρίγκιπας”, από την κοινωνική σειρά, κυρίως τώρα, σε μια εποχή που όλοι βιώνουμε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια δαπανών. Αυτό κάνει μεγαλύτερη την ευθύνη και πιο δυνατό το κίνητρο για συνέχεια. Σας ευχαριστώ θερμά».

 

 

ivan«Ο κόσμος μάς χωράει όλους»

Το βιβλίο «Ιβάν και Πρίγκιπας» προσεγγίζει δύο σοβαρά ζητήματα με μεγάλες επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία: από τη μια πλευρά, αντικρούει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και, από την άλλη, υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματά του. Ήρωάς του είναι ο Ιβάν, ένα παιδί της προσφυγιάς, που φτάνει στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα, με σύντροφο έναν σκύλο, τον Πρίγκιπα, δώρο του παππού του που έμεινε πίσω. Οι πρώτες εντυπώσεις τον πληγώνουν, τον απογοητεύουν, αλλά, γρήγορα, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα μαύρα, χάρη στην ευαισθησία των νέων του φίλων, που τον περιβάλλουν με τη στοργή και την αγάπη που χρειάζεται, για να «ξαναριζώσει».Έτσι, μέσα από απρόσμενες περιπέτειες που μοιράζεται με τον πιστό του Πρίγκιπα, δίνει μαθήματα απαράμιλλου αλτρουισμού, αγάπης, ανωτερότητας και εμπιστοσύνης, που συγκλονίζουν, οδηγημένος από τη σοφία του παππού του, που του δίδαξε ότι «ο κόσμος μάς χωράει όλους, αρκεί να χωρούν και οι καρδιές μας την αγάπη που χρειάζεται, για να συνυπάρχουμε αρμονικά».

                                    Να τον σιμώσει τόσο, ώστε να του μείνει αλησμόνητος

Η ιστορική σειρά βιβλίων της Θεοδώρας Λούφα – Τζοάννου, «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», χάρη στην ιδιομορφία της γραφής της, κάνει τον αναγνώστη να ζει σε πρώτο πρόσωπο όλα τα γεγονότα, που περιγράφονται με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα. Και η ιδιομορφία αυτή συνίσταται στο εύρημα της Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας, την οποία «περνά» ο ήρωας των βιβλίων, ο Νικόλας, και μεταφέρεται στον χρόνο που διαδραματίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, με αποτέλεσμα η μάθηση να γίνεται αποτελεσματική, χωρίς να θυμίζει υποχρεωτική διδασκαλία.Έτσι, οι αναγνώστες βιώνουν την Ιστορία μας με τρόπο εποικοδομητικό και με την ευχαρίστηση που διαβάζουμε ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο. Μόνο που το έργο αυτό βασίζεται απόλυτα στην ιστορική αλήθεια, που, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να γίνει βίωμα και κτήμα της νέας γενιάς.

kpΑπό τη σειρά αυτή, λοιπόν, επανεκδίδεται, το βιβλίο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος». Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, είναι ο θρύλος της φυλής, που τον φέρει στην ψυχή του, από τη γέννησή του, κάθε Έλληνας. Είναι το μεγάλο παραμύθι, που παρηγόρησε και μεγάλωσε γενιές και γενιές και που δεν θα πάψει να συγκινεί και να συναρπάζει, όσο ο χρόνος και η λήθη αδυνατούν να θαμπώσουν την ιστορική μας μνήμη.

Και αυτό το βιβλίο, που αγγίζει τον Παλαιολόγο σχεδόν σαν παραμύθι, μέσα, όμως, από την ιστορική πραγματικότητα, δεν φιλοδοξεί να προσθέσει γνώσεις και άγνωστες λεπτομέρειες στον θρύλο του. Φιλοδοξεί, όμως, και προσπαθεί να τον φέρει κοντά στον αναγνώστη, να τον κάνει προσιτό και οικείο. Να τον σιμώσει τόσο, ώστε να του μείνει αλησμόνητος. Και όταν τα χρόνια περάσουν και οι σημερινοί νέοι γίνουν γονείς, να θυμούνται με αγάπη το παραμύθι του Νικόλα και ότι, κάποτε, μέσα από αυτό, έζησαν και άγγιξαν τον μεγάλο μας ήρωα. Και έτσι, σαν παραμύθι, σαν ιστορία, μα πάντα με αγάπη και συγκίνηση, να το μεταφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, κρατώντας άσβεστη και δυνατή την ιστορική μας μνήμη.


Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» :

Η ζωή ενός θρύλου ξεδιπλώνεται σαν παραμύθι ενταγμένο στο πλαίσιο των πραγματικών γεγονότων, προσθέτοντας γνώσεις και λεπτομέρειες για τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Φιλοδοξία της συγγραφέως να κάνει προσιτό και οικείο τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο μέσω ενός ευρήματος: Της Πόρτας της Ιστορίας που διαβαίνει ο Νικόλας που μεταφέρεται στον χρόνο και στον τόπο των ιστορικών δρωμένων κάνοντας κτήμα του «από πρώτο χέρι» όσα έγιναν. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε 10η έκδοση, έχοντας λάβει το βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ