Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου

facebook
 


Για το βιβλίο: «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821»

mi7

Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»:

Ξενάγηση με τους ήρωες του ΄21

«Με την ιχνηλασία η συγγραφέας, δεν χρησιμοποιεί το εύρημα της «Πόρτας» και των εμπειριών του Νικόλα, συνθέτοντας μόνον ένα γλαφυρό σπονδυλωτό ανάγνωσμα, ιδανικό για τους μαθητές. Η πρώτη ύλη της είναι αμιγώς ιστορική, τεκμηριωμένη, έτσι δίνεται «ελευθέρας» και στους μεγάλους να θυμηθούν, να συγκινηθούν αλλά και να μάθουν. Ενδεικτικά μερικά από τα κεφάλαια: Από το Ιάσιο έως την απελευθέρωση της Καλαμάτας· από τη Γραβιά, την Τριπολιτσά, την πρώτη Εθνική Συνέλευση έως τους Σουλιώτες, τη μάχη στο Πέτα και τις δύο φάσεις του εμφυλίου· από τον Ιμπραήμ και το Μεσολόγγι έως τον Καραϊσκάκη, το Ναυαρίνο, τον Καποδίστρια και τη δολοφονία του.»










ΑΘΗΝΑΙΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ Πρακτορείο Ειδήσεων:

Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας δίνει στη νέα γενιά -και όχι μόνο- ολοζώντανη την Επανάσταση του 1821 περιγράφοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν, τις μεγάλες νίκες αλλά και τις ήττες, τις απογοητεύσεις και τη δύναμη της θέλησης των οπλαρχηγών και του λαού, τις διχόνοιες, τις αντιδράσεις των ξένων δυνάμεων, αλλά και το ψυχικό μεγαλείο αυτών που τόλμησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 


Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ» (Καλαμάτας):

Το βιβλίο «Μιλώντας με τους Ήρωες του 1821», αποτελεί το τρίτο από την ιστορική σειρά «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», μετά το «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (10η έκδοση) και «Στα χνάρια των Φιλικών» (5η έκδοση), με τα οποία η συγγραφέας Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου, κάνει την ιστορία προσιτή και αγαπητή σε όλους μας.


Εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»:

«Ξεχωρίζουν και αναδεικνύονται ένας - ένας οι εθνικοί μας ήρωες  που,  μέσω του πρωταγωνιστή, του Νικόλα, σιμώνουν τον αναγνώστη, ώστε να του μείνουν αλησμόνητοι.  Και όταν τα χρόνια περάσουν και οι σημερινοί έφηβοι γίνουν γονείς, να θυμούνται με αγάπη το «ταξίδι» του Νικόλα και ότι κάποτε μέσα από αυτό έζησαν και άγγιξαν τους μπροστάρηδες της Λευτεριάς μας».


H πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ (Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών), Μαρία Αντωνιάδου:

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο. Διαβάζοντάς το πραγματικά εντυπωσιάστηκα και σκέφτηκα ότι με αυτό οι νέοι μπορούν να εξοικειωθούν και να αρχίσουν να διαβάζουν την Ελληνική ιστορία. Είναι ευκολοδιάβαστο, με μικρά κεφάλαια, που αναδεικνύουν όμως τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.


Η εκδότρια  Αναστασία Παπαδημητρίου (εκδόσεις Άγκυρα):

«Η Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές του εκδοτικού οίκου. Η Θεοδώρα γράφει εξαιρετικά και είναι τύχη για τις εκδόσεις «Άγκυρα» το ότι έχουν εκδώσει έως σήμερα τρία ιστορικά της βιβλία, με κορύφωση το «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821». Είναι πολύ βασικό μια εταιρεία, μια οικογένεια, μια ομάδα ανθρώπων να νοιώθει ότι έχει πλάϊ της ανθρώπους σαν την Λόλα.
Η Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου βάζει πάρα πολλά πετραδάκια και περνάει το μήνυμα ότι η ιστορία δεν είναι μάθημα. Είναι η ίδια μας η ζωή και θα έπρεπε η Εκπαίδευση, το Κράτος, να κάνει τα παιδιά να την αγαπούν και όχι να την θεωρούν υποχρέωση».


Ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος:

Η κυρία Τζοάννου έχει εκ Θεού το δώρο της αφηγηματικής γλαφυρότητας κι έτσι μπόρεσε να προσφέρει μια «συνομιλία» με τους ήρωες του ΄21 με τρόπο που να προσωιτοποιεί την αφήγηση και να την κάνει εύληπτη σε πάσης ηλικίας παιδική ψυχή. Πάσης ηλικίας. Το ιστορικό έργο «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821» αποτελεί μια οιονεί αξονική τομογραφία του αγώνα. Ξεκινά από την «Πόρτα», που εισάγει το παιδί στις δαιδαλώδεις ατραπούς του ΄21, κάνοντας όλη την ιστορική διαδρομή, με οδηγό τον σπουδαίο Φιλικό Γεώργιο Σέκερη. Παρακολουθεί το ξέσπασμα της Επανάστασης στον Μοριά, στα νησιά, στη Ρούμελη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, με την ολοσχερή καταστροφή της Νάουσας, αλλά και τις μεγάλες σφαγές των Τούρκων, με αποκορύφωμα της Χίου.
Φαίνεται μάλιστα ότι το περιστατικό αυτό έχει συγκλονίσει την συγγραφέα, που κλείνει το έργο της με αναγραφή του ποιήματος «Το Ελληνόπουλο» του Βίκτωρος Ουγκώ, κατά μετάφραση του Κωστή Παλαμά.
Η κυρία Τζοάννου δεν μελετά μόνο όσα έκαναν τα παλληκάρια τα καλά. Εξετάζει ακριβοδίκαια και τις μαύρες σελίδες του αγώνα, που ήσαν οι εμφύλιοι. Ως γυναίκα, δεν αγνοεί τον ρόλο της γυναίκας στην Επανάσταση. Όλως τιμητικά αναφέρεται και σ΄αυτόν στο κεφάλαιο «Οι Μανιάτισσες εκδικούνται». Συγκλονιστικά είναι επίσης όσα γράφονται για το Μεσολόγγι.
Στέκεται ιδιαίτερα στις δύο μεγάλες μορφές, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Δεν τους εξωραϊζει, διότι οι ήρωες δεν χρειάζονται ψιμύθια. Άνθρωποι των όπλων ήσαν. Έκαναν πόλεμο. Δεν έκαναν Ιεραποστολή.
Επίσης το βιβλίο αναδεικνύει τον ρόλο και τις θυσίες του Κλήρου, που σήμερα, για λόγους βλακώδεις, αμφισβητούνται. Όλα αυτά και πολλά ακόμα, που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία παρουσίαση, κάνουν το βιβλίο της φιλτάτης Θεοδώρας ένα μετάλλιο ιστορικών γνώσεων που είναι καλό να προσφερθεί στα παιδιά, όχι μόνο της μικρής, αλλά και των μεγάλων ηλικιών. Θεωρώ το παρουσιαζόμενο σήμερα έργο, σαν Τρισάγιο στη μνήμη αυτών που μας έβγαλαν από τη σκλαβιά.


Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας:

Καταχάρηκα το νέο παιδαγώγημα της κυρίας Τζοάννου «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821». Ωραία ιδέα και ωραία, απλή γραφή. Τεκμηριωμένη ιστορία. Όχι ηχομίμητες βρεφικές λέξεις και εκφράσεις, ότι τάχα μιλά την γλώσσα των παιδιών. Συμπεριφέρεται ως τίμια παιδαγωγός. Επικοινωνεί με σοβαρότητα και σεβασμό και ειλικρίνεια. Μιλώ την αλήθεια στον μικρό της αναγνώστη. Αυτό είναι ευθύνη. ΄Εγραψε το δημοτικό τραγούδι των Ελλήνων σε πεζό. Αφηγήθηκε σαν «γιαγιά». Για να μνήσει και όχι για να «χασομερίσει». Εύγε!


Τηλεοπτικός σταθμός BEST (Μεσσηνία):

To νέο Ιστορικό Μυθιστόρημα της Μεσσήνιας συγγραφέως, Θεοδώρας Λούφα – Τζοάννου , «Μιλώντας με τους ήρωες του 1821», παρουσίασαν οι εκδόσεις «Άγκυρα», στη Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, με την συμμετοχή ενός εντυπωσιακού σε αριθμό, κοινού.
Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας δίνει στη νέα γενιά -και όχι μόνο- ολοζώντανη την Επανάσταση του 1821. «H παιδική ψυχή έχει ανάγκη την ομορφιά, το παραμύθι και τα πρότυπα. Έχει ανάγκη να θαυμάζει, να εμπνέεται, για μπει στον πειρασμό να μιμηθεί. Ας μην την πληγώνουμε, ας μην την αποκαρδιώνουμε ψαλιδίζοντας τις ανάγκες της ή –ακόμα χειρότερα- προσπαθώντας να μικρύνουμε τα πρότυπα, τους ήρωές μας, για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος πιστεύω ότι είναι ο φόβος μήπως συγκρινόμενοι μαζί τους αποδειχθούμε ελλιπείς. Και αν δεν σεβόμαστε τους προγόνους μας, ας σεβαστούμε τις γενιές που θα μας διαδεχθούν γιατί έχουν κάθε δικαίωμα να γίνουν καλύτερες από εμάς», τόνισε στην ομιλία της η συγγραφέας.
Το βιβλίο παρακολουθεί την Επανάσταση από τα πρώτα της βήματα, περιγράφει τις δυσκολίες που προέκυψαν, τις μεγάλες νίκες αλλά και τις ήττες, τις απογοητεύσεις και την δύναμη της θέλησης των οπλαρχηγών και του λαού, τις διχόνοιες, τις αντιδράσεις των ξένων δυνάμεων, αλλά και το ψυχικό μεγαλείο αυτών που τόλμησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
«Έπρεπε να συμπεριλάβω 9 χρόνια αγώνων, θυσιών, ολοκαυτωμάτων, διχονοιών και εξωτερικών επεμβάσεων, μέσα σε περιορισμένο αριθμό σελίδων, ώστε το αποτέλεσμα όχι απλώς να μην γίνει απωθητικό, αλλά αντίθετα να γίνει ελκυστικό, έστω και με κάποιο τέχνασμα. Και το τέχνασμα αυτό είναι η «Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», υπογράμμισε η συγγραφέας.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και τρεις μαθητές του 8ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης «Εστία». Ήταν μια όμορφη και συγκινητική βραδιά γεμάτη αγάπη και φίλους, με τη νεολαία να έχει τον πρώτο λόγo.