Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου
facebook


Για το βιβλίο: « ΙΒΑΝ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ »

Ο δημοσιογράφος, κ. Νίκος Χατζηνικολάου :

Πρόκειται για ένα παραμύθι που το διάβασα με μεγάλη συγκίνηση και πολλές φορές ένοιωσα να ξαναγίνομαι παιδί διαβάζοντάς το. Ένοιωσα πραγματικά συγκίνηση παρακολουθώντας τις περιπέτειες του Ιβάν, που από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του μέσα στη νέα του τάξη έρχεται αντιμέτωπος με το ίδιο το όνομά του.

Γελούν τα άλλα παιδιά , γιατί το όνομα δεν ταιριάζει με τα ακούσματά τους. Θεωρούν ότι είναι όνομα σκύλου και εκείνος προκειμένου να κατακτήσει την αποδοχή τους είναι έτοιμος να αλλάξει το όνομά του. «Να με λέτε Γιάννη», λέει. «Ιβάν με έλεγαν στην Πατρίδα». Και τότε επεμβαίνει η δασκάλα, που του λέει: «Όχι, θα κρατήσεις το όνομά σου. Δε θα ξεριζώσεις από μέσα σου τις ρίζες σου δε θα ξεριζώσεις την ταυτότητά σου». Και βέβαια, είναι μάθημα αγάπης και ανθρωπιάς και από το σκύλο και από το παιδί, ο τρόπος με τον οποίο σώζει στη συνέχεια το συμμαθητή του που δεν τον στήριξε όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στον καινούργιο χώρο.

Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο λογοτεχνία για εφήβους, όπως αναγράφεται στο βιβλίο, αλλά λογοτεχνία για «παιδιά» όλων των ηλικιών, που μπορεί να συγκινήσει και να προβληματίσει τους πάντες. Η κυρία Τζοάννου το έχει γράψει με έναν τρόπο πάρα πολύ απλό, δηλαδή πάρα πολύ δύσκολο, που χρειάζεται σκληρή δουλειά και μεγάλο ταλέντο. Πέφτουν οι λέξεις η μια μετά την άλλη με έναν τρόπο που η διήγηση είναι ζωηρή. Είναι γλαφυρή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω για το βιβλίο: Διαβάστε το. Θα σας προσφέρει στιγμές χαμόγελου, θα σας δώσει στιγμές συγκίνησης, γιατί είναι ένα παραμύθι που μπορεί κανείς να το διαβάσει και να ξανανοιώσει παιδί. Ένα παραμύθι από το οποίο, όπως πολύ σωστά γράφει στο εξώφυλλο η κυρία Τζοάννου, θα εισπράξετε αγάπη και ανθρωπιά.


Ο  τέως βουλευτής και  υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης :

Διάβασα το βιβλίο και το διάβασα στην κυριολεξία ρουφώντας το. Είμαι εντυπωσιασμένος από τη γλαφυρότητα του βιβλίου. Πιστεύω ότι η συγγραφέας είναι αξιοθαύμαστη γιατί σε μια εποχή άγονη, τραχιά και δύσκολη το να βγάζεις τόση γλαφυρότητα και τόσο συναίσθημα, είναι δύσκολο. Είναι προνόμιο. Η Κα Τζοάννου ανοίγει πόρτα στο μέλλον. Τοποθετεί μέσα από το βιβλίο της τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα με ένα πολύ απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο, αλλά τα τοποθετεί  γι΄ αυτούς που είναι το μέλλον, δηλαδή τους νέους.
Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η ξενοφοβία. Νομίζω ότι το βιβλίο της Κας Τζοάννου είναι ένα τολμηρό βήμα, ένα τολμηρό άνοιγμα της πόρτας στο μέλλον.


Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας :

…Εκφράζω την ευγνωμοσύνη και της ευχαριστίες  μου  ως πολίτης αυτού του τόπου στη συγγραφέα Κα Τζοάννου γιατί είναι το τρίτο βιβλίο της που παρακολουθώ, μετέχω και έχω διαβάσει  και την επαινώ δημόσια ως πολίτης και πολιτικός  διότι έχει αναλάβει  το δύσκολο έργο της χρηστοήθειας και της ηθοπλασίας  σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή.


Η τέως  ευρωβουλευτής και  υπουργός, κα Μαριέττα Γιαννάκου :

Είναι ένα αληθινό παραμύθι για μεγάλους. Είναι ένα καλό βιβλίο μέσα και έξω από το σχολείο. ΄Ενα πάρα πολύ καλό βιβλίο  κυρίως για τους μεγάλους που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.


Εφημερίδα  «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» :

«… Απευθύνεται σε παιδιά, αλλά θα πρέπει να το διαβάσουν και οι μεγάλοι, το νέο βιβλίο της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου που διηγείται την ιστορία του Ιβάν, ενός προσφυγόπουλου που φθάνει στην Ελλάδα, τη νέα του πατρίδα, με σύντροφο τον «Πρίγκιπα», τον σκύλο που του δώρισε ο παππούς του.
Μέσω της συντροφικότητας και των περιπετειών του παιδιού και του τετράποδου φίλου του, αναδεικνύονται μηνύματα αλτρουισμού, αγάπης  και εμπιστοσύνης, γιατί κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, πρόσφυγες της ζωής είμαστε όλοι.
Το «Ιβάν και Πρίγκιπας» είναι ένα βιβλίο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, υπόμνηση του χρέους όλων απέναντι στο περιβάλλον και σε όλα τα άλλα πλάσματα επί της γης…»


Εφημερίδα «ΤΑ  ΝΕΑ» :

«… Ο Ιβαν , ένα παιδί της προσφυγιάς, φτάνει στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα, με σύντροφο ένα σκύλο, τον Πρίγκιπα, δώρο του παππού του που έμεινε πίσω.
Με το βιβλίο αυτό η συγγραφέας ανοίγει δύο «μέτωπα»: Από τη μια ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, από την άλλη η συμπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματά του. Μέσα από την ιστορία του παιδιού και του σκύλου του, στήνει ένα μάθημα αλτρουισμού, αγάπης και εμπιστοσύνης».


Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» :

«…Μπορεί το βιβλίο να απευθύνεται σε εφήβους, η συγγραφέας όμως  επιλέγει να αγγίξει δύο θέματα που απασχολούν σήμερα όλους τους ενήλικες. Το ρατσισμό και την ξενοφοβία από τη μία και την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων από την άλλη.
Η Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου, με το βιβλίο της «Ιβάν και Πρίγκιπας», φροντίζει να ψυχαγωγήσει τους νεαρούς αναγνώστες, αλλά και ταυτόχρονα να τους προβληματίσει…».


Εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» :

«…Θα παρουσιάσουμε ένα παραμύθι ή καλύτερα ένα μυθιστόρημα για εφήβους που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «΄Αγκυρα». Αναφερόμαστε στον «Ιβάν και Πρίγκιπας» της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου, που μας αφηγείται μια τρυφερή ιστορία και μας δίνει μαθήματα αγάπης και ανθρωπιάς από ένα παιδί και το σκύλο του. Ο Ιβάν, ένα παιδί της προσφυγιάς, φτάνει στη νέα του πατρίδα με μοναδικό σύντροφο ένα σκύλο, τον Πρίγκιπα, δώρο του παππού του, που έμεινε πίσω. Οι πρώτες εντυπώσεις πληγώνουν πολύ το νεαρό αγόρι και τον απογοητεύουν βαθιά. Σιγά  σιγά όμως, θα δει πως δεν είναι τόσο μαύρα, όσο πίστευε. Χάρη στην ευαισθησία των νέων φίλων, οι οποίοι τον περιβάλλουν με στοργή, κατανόηση και αγάπη, ο Ιβάν θα προσπαθήσει να ριζώσει και τότε μέσα από αναπάντεχες περιπέτειες, τις οποίες μοιράζεται με τον πιστό του φίλο, το σκύλο, η υπέροχη παιδική ψυχή θα δώσει, όχι μόνο δείγματα, αλλά και μαθήματα απαράμιλλου αλτρουϊσμού, αγάπης, ανωτερότητας και εμπιστοσύνης που συγκλονίζουν. Ο παππούς του, του είχε μάθει ότι: «Ο κόσμος μας χωράει όλους, αρκεί να χωρούν και οι καρδιές μας την αγάπη που χρειάζεται για να συνυπάρχουμε αρμονικά.»


Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων :

«Ιβάν και Πρίγκηπας» ένα παραμύθι κόντρα στο σχολικό ρατσισμό

«Αχ, μανούλα μου», σκέφτεται τώρα ο Ιβάν, τρέμοντας. «Αυτό ακριβώς φοβάμαι. Αυτή η ώρα με τρομάζει και μου λύνει τα γόνατα, όπως και το τι με περιμένει όταν θα μπω στην τάξη και θα βρεθώ απέναντι σε είκοσι πέντε άγνωστα παιδιά που έχουν καρφωμένα τα μάτια τους πάνω μου».

Έτσι ξεκινάει το πεζογράφημά για εφήβους η Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου, με τον τίτλο «Ιβάν και Πρίγκιπας», που επανεκδόθηκε από την 'Αγκυρα και αποτελεί ένα αφήγημα κατά του ρατσισμού.

Ο Ιβάν, έφτασε στην Ελλάδα αφού διέφυγε η οικογένειά του τον θάνατο, κυνηγημένη από τον πόλεμο στην πατρίδα τους. Μπαίνει με τρακ την πρώτη μέρα στο σχολείο. Ευτυχώς όμως, η δασκάλα του μίλησε με τρόπο που τον έκανε να ηρεμήσει. Μοναδικός του φίλος ο «Πρίγκιπας», ένα πιστό σκυλί που τον άφησε ανήσυχο έξω από τα κάγκελα.

Η δασκάλα συστήνει τον Ιβάν στους συμμαθητές του ζητώντας τους να είναι φιλόξενοι μαζί του. Εκείνοι όμως ξεσπούν στα γέλια, όταν ακούν το ξενικό όνομα. Το προσφυγόπουλο σπεύδει να δηλώσει πως δέχεται να αλλάξει το όνομά του και να λέγεται «Γιάννης», αλλά εκείνη το αρνείται. Μετά από επιφυλάξεις, αρνήσεις και παθήματα, το προσφυγόπουλο, μαζί με τον πιστό του σκύλο, εντάσσεται στην μαθητική παρέα. Και όχι μόνο, ο Ιβάν στο τέλος της χρονιάς, παίρνει το αριστείο των καθηγητών και το «έπαθλο» των φίλων.

Ένα παραμύθι πραγματικότητας, που πρέπει να διαβαστεί από αυτούς που βλέπουν με επιθετικότητα τα παιδιά ,τα οποία γλύτωσαν από τους βομβαρδισμούς, την εμπορία και τους πνιγμούς και κινδυνεύουν από τον έρποντα νεοελληνικό ρατσισμό… Η συγγραφέας γεννήθηκε στη Μεσσηνία. Είναι απόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας και του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε στις Διεθνείς Σχέσεις του Υπουργείου Παιδείας και στο περιοδικό «Οξυγόνο» ως υπεύθυνη των περιβαλλοντικών σελίδων. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Τα βιβλία της από τη σειρά «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις 'Αγκυρα. Πρόκειται για τα έργα «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» και «Στα χνάρια των Φιλικών» και ένα πεζογράφημα για την Επανάσταση του 1821 που είναι υπό έκδοση ώστε οι έφηβοι να γνωρίσουν λογοτεχνικά μεγάλα ονόματα της ελληνικής Ιστορίας.
Κώστας Μαρδάς


Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ» :

Στο βιβλίο αυτό, που απευθύνεται σε εφήβους, η συγγραφέας θίγει δύο σοβαρά ζητήματα, με μεγάλες επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία. Από τη μια πλευρά αντικρούει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και από την άλλη υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματά του. Ο μικρός Ιβάν με τον σκύλο του τον Πρίγκιπα φτάνει στην Ελλάδα, τη νέα του πατρίδα, και μέσα από απρόσμενες περιπέτειες βρίσκει την αγάπη και τη δύναμη για να «ξαναριζώσει». Το βιβλίο κυκλοφορεί σε πέμπτη έκδοση.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

 

 


Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» :

Δύο επανακυκλοφορίες για τη Μεσσήνια συγγραφέα Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου

ivan

Δύο βιβλία της γνωστής Μεσσήνιας συγγραφέως Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου επανεξέδωσαν οι Εκδόσεις Αγκυρα. Πρόκειται για τα: «Ιβάν και Πρίγκιπας» (5η έκδοση) και «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (10η έκδοση - Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης).

Δύο βιβλία της γνωστής Μεσσήνιας συγγραφέως Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου επανεξέδωσαν οι Εκδόσεις Αγκυρα. Πρόκειται για τα: «Ιβάν και Πρίγκιπας» (5η έκδοση) και «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (10η έκδοση - Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης).

Και τα δύο βιβλία απευθύνονται σε εφήβους και ξεχωρίζουν για τη γλαφυρότητα γραφής τους και τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα. Η συγγραφέας, με το βιβλίο της «Ιβάν και Πρίγκιπας», προσεγγίζει δύο σοβαρά ζητήματα, με μεγάλες επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία: από τη μια πλευρά αντικρούει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και από την άλλη υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματα του. Ηρωας του βιβλίου είναι ο Ιβάν, ένα παιδί της προσφυγιάς, που φτάνει στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα, με σύντροφο έναν σκύλο, τον Πρίγκιπα, δώρο του παππού του, που έμεινε πίσω. Οι πρώτες εντυπώσεις τον πληγώνουν, τον απογοητεύουν, αλλά γρήγορα συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα μαύρα, χάρη στην ευαισθησία των νέων του φίλων, που τον περιβάλλουν με τη στοργή και την αγάπη που χρειάζεται για να «ξαναριζώσει». Ετσι, μέσα από απρόσμενες περιπέτειες, που μοιράζεται με τον πιστό του Πρίγκιπα, δίνει μαθήματα απαράμιλλου αλτρουισμού, αγάπης, ανωτερότητας και εμπιστοσύνης, που συγκλονίζουν, οδηγημένος από τη σοφία του παππού του, που του δίδαξε ότι: «Ο κόσμος μας χωράει όλους αρκεί να χωρούν και οι καρδιές μας την αγάπη που χρειάζεται για να συνυπάρχουμε αρμονικά».
Η ιστορική σειρά βιβλίων της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου, χάρη στην ιδιομορφία της γραφής τους, κάνει τον αναγνώστη να ζει σε πρώτο πρόσωπο όλα τα γεγονότα που περιγράφονται, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα. Και η ιδιομορφία αυτή συνίσταται στο εύρημα της "Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας", την οποία «περνά» ο ήρωας των βιβλίων, ο Νικόλας και μεταφέρεται στο χρόνο που διαδραματίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, με αποτέλεσμα η μάθηση να γίνεται αποτελεσματική, χωρίς να θυμίζει υποχρεωτική διδασκαλία. Ετσι, οι αναγνώστες βιώνουν την ιστορία με τρόπο εποικοδομητικό και με την ευχαρίστηση που διαβάζεται ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο. Οσον αφορά το βιβλίο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»: ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή και παρουσίαση. Είναι ο θρύλος της φυλής, που τον φέρει στην ψυχή του, από τη γέννηση του, κάθε Ελληνας. Είναι το μεγάλο παραμύθι που παρηγόρησε και μεγάλωσε γενιές και γενιές και που δε θα πάψει να συγκινεί και να συναρπάζει, όσο ο χρόνος και η λήθη αδυνατούν να θαμπώσουν την ιστορική μας μνήμη.


Εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» :

Επανειλημμένες επανεκδόσεις που συγκινούν και συναρπάζουν

«Ιβάν και Πρίγκιπας» και «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» της Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου από τις εκδόσεις Άγκυρα

book1

Απευθυνόμενα σε εφήβους, με χαρακτηριστική γλαφυρότητα γραφής και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, τα βιβλία της συγγραφέα Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου, «Ιβάν και Πρίγκιπας» και «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», επανεκδίδονται για πολλοστή φορά από τις εκδόσεις Άγκυρα.

tzoannou«Αυτό κάνει μεγαλύτερη την ευθύνη»

Αναφερόμενη στις συνεχείς επανεκδόσεις των δύο αυτών δημιουργημάτων της, η Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου σημειώνει: «Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια, από καρδιάς, τους γονείς και τα παιδιά που τιμούν με την αγάπη και την επιλογή τους τα βιβλία μου, οδηγώντας τα σε επανειλημμένες επανεκδόσεις. Νοιώθω εξαιρετική τιμή και μεγάλη συγκίνηση για τη 10η έκδοση του “Κωνσταντίνος Παλαιολόγος”, από την ιστορική σειρά “Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας”, και για την 5η έκδοση του “Ιβάν και Πρίγκιπας”, από την κοινωνική σειρά, κυρίως τώρα, σε μια εποχή που όλοι βιώνουμε μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια δαπανών. Αυτό κάνει μεγαλύτερη την ευθύνη και πιο δυνατό το κίνητρο για συνέχεια. Σας ευχαριστώ θερμά».

 

 

ivan«Ο κόσμος μάς χωράει όλους»

Το βιβλίο «Ιβάν και Πρίγκιπας» προσεγγίζει δύο σοβαρά ζητήματα με μεγάλες επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία: από τη μια πλευρά, αντικρούει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και, από την άλλη, υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματά του. Ήρωάς του είναι ο Ιβάν, ένα παιδί της προσφυγιάς, που φτάνει στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα, με σύντροφο έναν σκύλο, τον Πρίγκιπα, δώρο του παππού του που έμεινε πίσω. Οι πρώτες εντυπώσεις τον πληγώνουν, τον απογοητεύουν, αλλά, γρήγορα, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι όλα μαύρα, χάρη στην ευαισθησία των νέων του φίλων, που τον περιβάλλουν με τη στοργή και την αγάπη που χρειάζεται, για να «ξαναριζώσει».Έτσι, μέσα από απρόσμενες περιπέτειες που μοιράζεται με τον πιστό του Πρίγκιπα, δίνει μαθήματα απαράμιλλου αλτρουισμού, αγάπης, ανωτερότητας και εμπιστοσύνης, που συγκλονίζουν, οδηγημένος από τη σοφία του παππού του, που του δίδαξε ότι «ο κόσμος μάς χωράει όλους, αρκεί να χωρούν και οι καρδιές μας την αγάπη που χρειάζεται, για να συνυπάρχουμε αρμονικά».

Να τον σιμώσει τόσο, ώστε να του μείνει αλησμόνητος

Η ιστορική σειρά βιβλίων της Θεοδώρας Λούφα – Τζοάννου, «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», χάρη στην ιδιομορφία της γραφής της, κάνει τον αναγνώστη να ζει σε πρώτο πρόσωπο όλα τα γεγονότα, που περιγράφονται με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα. Και η ιδιομορφία αυτή συνίσταται στο εύρημα της Πόρτας του Χρόνου και της Ιστορίας, την οποία «περνά» ο ήρωας των βιβλίων, ο Νικόλας, και μεταφέρεται στον χρόνο που διαδραματίζονται σημαντικά ιστορικά γεγονότα, με αποτέλεσμα η μάθηση να γίνεται αποτελεσματική, χωρίς να θυμίζει υποχρεωτική διδασκαλία.Έτσι, οι αναγνώστες βιώνουν την Ιστορία μας με τρόπο εποικοδομητικό και με την ευχαρίστηση που διαβάζουμε ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο. Μόνο που το έργο αυτό βασίζεται απόλυτα στην ιστορική αλήθεια, που, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να γίνει βίωμα και κτήμα της νέας γενιάς.

kpΑπό τη σειρά αυτή, λοιπόν, επανεκδίδεται, το βιβλίο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος». Ο Κωνσταντίνος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, είναι ο θρύλος της φυλής, που τον φέρει στην ψυχή του, από τη γέννησή του, κάθε Έλληνας. Είναι το μεγάλο παραμύθι, που παρηγόρησε και μεγάλωσε γενιές και γενιές και που δεν θα πάψει να συγκινεί και να συναρπάζει, όσο ο χρόνος και η λήθη αδυνατούν να θαμπώσουν την ιστορική μας μνήμη.

Και αυτό το βιβλίο, που αγγίζει τον Παλαιολόγο σχεδόν σαν παραμύθι, μέσα, όμως, από την ιστορική πραγματικότητα, δεν φιλοδοξεί να προσθέσει γνώσεις και άγνωστες λεπτομέρειες στον θρύλο του. Φιλοδοξεί, όμως, και προσπαθεί να τον φέρει κοντά στον αναγνώστη, να τον κάνει προσιτό και οικείο. Να τον σιμώσει τόσο, ώστε να του μείνει αλησμόνητος. Και όταν τα χρόνια περάσουν και οι σημερινοί νέοι γίνουν γονείς, να θυμούνται με αγάπη το παραμύθι του Νικόλα και ότι, κάποτε, μέσα από αυτό, έζησαν και άγγιξαν τον μεγάλο μας ήρωα. Και έτσι, σαν παραμύθι, σαν ιστορία, μα πάντα με αγάπη και συγκίνηση, να το μεταφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, κρατώντας άσβεστη και δυνατή την ιστορική μας μνήμη.